Wat is het doel van het onderzoek?

De omgeving waarin je woont en waar je naar school gaat kan jou beïnvloeden, maar we weten nog weinig over de invloed van de omgeving op rookgedrag. Dit willen wij onderzoeken. Het doel van dit onderzoek is het begrijpen wat de invloed is van het uitstalverbod en reclameverbod op tabak op het rookgedrag van jongeren. We willen hiervoor zowel jongeren onderzoeken die niet roken en jongeren die wel roken.

Wat zijn het uitstalverbod en reclameverbod op tabak?

De Nederlandse overheid gaat in 2020 en 2021 de regels strenger maken voor het maken van reclame voor tabak. Vanaf 1 juli 2020 mogen supermarkten geen sigarettenpakjes meer laten zien in de winkel. Deze maatregel heet het uitstalverbod. Vanaf 1 januari 2021 mogen ook kleine winkels die sigaretten verkopen dit niet meer. Ook mag er vanaf dat moment geen reclame meer worden gemaakt voor tabakswaren binnen en buiten de winkel. Deze maatregel heet het reclameverbod.

Waarom doen we dit onderzoek?

Het is noodzakelijk om beter te begrijpen waarom sommige jongeren wel, en anderen niet, beginnen met roken. Met die kennis kunnen maatregelen tegen reclame voor tabak beter worden afgestemd op jongeren.

Hoe werkt meedoen?

We vragen jou om een gratis app te installeren op je telefoon. Met een persoonlijke code die je van ons krijgt kan je inloggen. De app is speciaal voor dit onderzoek ontwikkeld. In de app zit een vragenlijst die je invult wanneer je de app hebt geïnstalleerd. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Hiernaast krijg je twee keer een korte vragenlijst met 3 vragen. Invullen duurt steeds 1 minuut.

Wij vragen naar jouw ervaring met roken, of mensen die je kent roken en jouw mening over roken. Er zijn ook vragen over winkels waar tabak wordt verkocht, zoals de supermarkt. We willen ook wat meer weten over jou, bijvoorbeeld je leeftijd en schoolniveau.

Daarnaast registreert de app automatisch of jij in de buurt komt van winkels die tabak verkopen. Dit duurt 14 dagen. Hiermee komen wij meer te weten over hoe vaak jongeren bij winkels komen die tabak verkopen. Wij weten van deze winkels of zij reclame maken voor tabak en zo kunnen we bepalen of jij vaak in aanraking komt met tabaksreclame.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

We verzamelen in de app jouw antwoorden op de vragen in de vragenlijst. De app verstuurt jouw antwoorden op de vragen van de vragenlijst naar de onderzoekers van het Amsterdam UMC. Dit gebeurt als jij de vragenlijst af hebt.

De app verstuurt ook gegevens over de tabakswinkels waar jij in de buurt bent geweest. Dit gebeurt één keer per dag en 14 dagen achter elkaar.

We bewaren alle gegevens in een beveiligde database, in beheer van het Amsterdam UMC. Je krijgt een persoonlijke code om mee in te loggen op de app. Je gegevens worden onder die code opgeslagen. Het bestand dat ons vertelt welke code bij welke naam hoort hebben we apart opgeslagen en in een beveiligd bestand. Als je tijdens het onderzoek besluit niet meer mee te willen doen, dan kun je ervoor kiezen om al je gegevens te laten verwijderen.

Wie heeft toegang tot mijn informatie?

Wij behandelen alle informatie vertrouwelijk en volgens de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alleen de onderzoekers mogen jouw informatie bekijken. De data wordt niet aan je ouders, leraren of klasgenoten laten zien. Als je zelf je gegevens wil zien dan kan dat. Mail hiervoor onderzoeker Tessa op tabakuithetzicht@amsterdamumc.nl.

Wanneer kan ik de app weer verwijderen?

Heb je jouw antwoorden op de vragen in de vragenlijsten verstuurd én heb je de app minstens 14 dagen op je telefoon gehad? Dan mag je de app verwijderen.

Wil je eerder stoppen? Dan kun je dit aangeven in de app en de app verwijderen. Je krijgt dan geen beloning meer.

Buy now